Zova-Bazga ljekovitost i priprema soka
19:31Ljekoviti dio biljke:
Svi dijelovi zove/bazge su ljekoviti, ali se najčešće koriste cvijetovi i bobice.
Vrijeme berbe (prikupljanja) zove/bazge
Cvijetovi se beru krajem maja/svibnja, samo po sunčanom i suhom vremenu te se posuše na suncu. Najčešće se koriste za poticanje znojenja i liječenje bolesti disajnog sistema.
U rujnu se sabiru dozrele bobice zove/bazge. Korisne su kod avitaminoze, neuralgija, zatvora, slabosti, stresa, probavnih tegoba.
Kora sa grana i stabla zove/bazge se bere od veljače do ožujka i od listopada do studenoga. Djeluje kao laksativ, protiv vodene bolesti i kao pomoć kod mršavljenja.
Ljekovito djelovanje Zove/Bazge:
Čaj od listova i mladica zove/bazge koristi se za pospješivanje izlučivanja mokraće, nakupljene tečnosti u tijelu, za liječenje šećerne bolesti kao i za čišćenje i poboljšanje krvi.
Čaj od cvijetova bazge koristi se u liječenju prehlade,kašlja, bronhitisa,ospica, gripe, početne upale pluća, jake kihavice, šarlaha,astme, teškog disanja, kod početne tuberkuloze i kod svih reumatičnih bolesti.
Kora od grana i stabla koristi se za pripremanje čaja kojim se odstranjuju poteškoće kod mokrenja, smetnje u radu bubrega i mjehura, liječi vodenu bolest, razne edeme te tvrdu stolicu.
Čaj od zove I
2 čajne kašikice suhih zovinih cvijetova prelijte s 1/4 litre kipuće vode i nakon 10 minuta procijedite. Taj čaj možete koristiti za dobro znojenje kod gripe i prehlade, ali i preventivno. Također se preporučuje kao sredstvo za čišćenje krvi.
Čaj od zove II
Jednu kašiku suhih zovinih bobica stavite u šolju(čašicu) hladne vode, nakon 12 sati podgrijte i popijte prije doručka, kao izvanredni lijek protiv slabe stolice.
Sok od Zove / Bazge
Potrebni sastojci:
- 40 cvjetova bazge
- 3+4= 7 l vode
- 4 kg šećera
- 1/2 kg limuna
- 1 konzervans
- 100 g limunove kiseline
Priprema Soka od Zove:
Potopite 40 cvijetova u 3 litra vode i ostavite na jedan dan (24 sata).Kada prđe 24 sata , prokuhati 4l vode sa 4 kg šećera i to ohladiti.Hladno spojite.Dodajte uz miješanje limun (po želji), konzervans i limunsku kiselinu, dobro promiješajte.Dobit ćete otprilike 9 do 10 litara soka.Ovaj sok možete praviti i bez konzervansa , nakon pripreme sok zaledite u plastičnim bocama do upotrebe.
Sok od svježih bobica koristi se u liječenju neuralgije trigerninusa (neurlagija ličnog živca), za jačanje, za blago reguliranje stolice, čišćenje krvi, umirenje trbušnih grčeva i crijevnih kolika, za apetit i poboljšanje cirkulacije krvi.
0 komentari