Mediteranska tajna (recept)

19:33


Vjerovatno ste već upoznati sa pojmom mediteranska ishrana. Za one koji ne znaju , radi se o načinu ishrane I života koji se tradicionalno njeguje u područijma koja gravitiraju Mediteranu. Mediteransta ishrana je ishrana bogata povrćem, voćem, ribom, umjerenim količinama vina sa malo ili nikako crvenog mesa I nezdravih masnoća te znatnim korištenjem maslinovog ulja. Istraživanja pokazuju da ljudi koji prakticiraju mediteransku ishranu imaju za 40% veće šanse da dožive jako zdravu I aktivnu starost u dobi preko 70 godina, sa značajno smanjenim postotkom oboljevanja od srčanog I moždanog udara te raka.

Smjesa koju trebate napraviti I koja vam je vjerovatno poznata kao I većini stanovnika mediterana predstavlja kičmu mediteranske kuhinje. U njoj su sadržani najzdraviji elementi mediteranske prehrane koju većina stanovnika ocih krajeva koristi u nekom obliku svakodnevno. Radi se o zasista sjajnom I ukusnom receptu koji će obogatiti vašu kuhinju I jela I istovremeno vam omogućiti duži I zdraviji život.


Za mediteransku tajnu potrebno vam je :
  • 2 dcl čistog ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 srednje glavice bijelog luka (češnjaka)
  • Struk svježeg peršuna
Priprema :
Oljuštite bijeli luk i česna isječete na što sitnije komadiće. Ostavite da luk odstoji nekoliko minuta I pusti sokove kako bi se stvorio alicin , najdragocijeni sastojak češnjaka. Istovremeno preršun takođe isitnite na sitne komadiće I stavite ga u maslinovo ulje. Nakon što je bijeli luk odstojao I njega dodate I sve skupa dobro izmješate. Smjesu držite u frižideru nekoliko dana nakon čega je spremna za upotrebu. Period stajanja sjediniće sastojke te će neutralisati miris bijelog luka usljed djelovanja maslinovog ulja I peršuna. Nakon nekoliko dana smjesu trebate početi koristiti kada je god moguće.

Osim korištenja uz pečenu ribu kako se to najviše radi u Dalmaciji posebno je preporučljivo koristiti ovu vrstu marinade sa svim vrstama mesa kako crvenog tako I bijelog. Marinada odnosno njeni sastojci potpuno će u vašem krvotoku neutralisati štetno djelovanje koje meso izaziva usporenjem I postepenim zakrčivanjem vaših krvnih sudova.

Sastojci će redovnom upotrebom regulisti vaš krvotok I pročistiti arterije, smanjiće I regulisati krvni pritisak, očistiti jetru I bubrege, preventirati arthritis, bolesti živaca, zglobova, popraviti pamćenje I ukupnu pokretljivost čovjeka. Sastojci daju ogromnu količinu antioksidansa , mineral I drugih korisnih sastojaka vašem tijelu te preventiraju glavna oboljenja modernog čovjeka I to krvožilne bolesti I rak. U ovim sastojcima ako se redovno uzimaju krije se tajna dugog I zdravog života.

Smjesu koristite sirovu tako da pospete kašiku ili dvije po mesu, salatama ili bilo kojoj drugoj hrani po vašem ukusu . Nemojte je peći ili kuhati jer će to uništiti najbolje njoj.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari