Ljekovitost Cikle/Cvekle

19:47


Cikla(Cvekla) je jedna od najljekovitijih namirnica. U stanju je popraviti i poboljšati većinu toga što je u organizmu pokvareno.



Opis biljke:
Ova dvogodišnja biljka vretenastog korijena crvene boje i tamnozelenog lišća spada u red najkorisnijih i najljekovitijih povrtlarskih kultura. Koristi se čitava biljka, upotrebljava se preko cijele godine, bogata vitaminima i mineralima, lako probavljiva, može se uzimati bez ograničenja i opasnosti od štetnih posljedica. Pored izuzetnog bogatstva bjelančevinama, mastima i ugljenim hidratima, cvekla sadrži gotovo sve mineralne sastojke: kalcij, kalij, natrij, fosfor, magnezij, željezo, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litij, stroncij, brom i druge. Značajno je i prisustvo vitamina B1, B2, C , kao i vitamina B12, izuzetno rijetkog u namirnicama biljnog porijekla a tako važnog za vegetarijance.


Cikla potječe sa obala Sredozemlja, a koristili su je i drevni narodi, koji su vrlo rano shvatili ljekovitu moć ovog povrća.Cikla/Cvekla je danas neizostavna, uglavnom zimska, namirnica koja se koristi u svakom kućanstvu. Lako se priprema, a sadrži niz vitamina i minerala, bjelančevine, masti i ugljikohidrate.

Prema ayurvedi, cikla je namirnica koja ima zagrijavajuća svojstva, zbog toga je idealna hrana tokom hladnih zimskih mjeseci.

Cikla je specifične crvene boje, koja potječe od antocijana. Ovaj sastojak u organizmu utječe na regenraciju krvi, a studije su dokazale da cikla djeluje antikancerogeno.Ako imate problema s demineralizacijom kostiju i zuba, cikla je rješenje za vas. Prisutnost joda čini ju izvrsnim lijekom i protiv ateroskleroze i prijevremenog starenja kože.

Ljekovitost cikle potječe od njenih sastojaka - betanina i betaina. Oni reguliraju krvni tlak, smanjuju kolesterol, održavaju krvne stanice u dobrom stanju i potiču rad jetre.

Sok od cikle

Cikla je odličan izbor za liječenje anemije kod djece i mladih osoba, jer obiluje željezom. Povoljno djeluje i na rad crijeva jer sadrži celulozu i pektin.Sok od cikle ima posebnu vrijednost, jer učinkovito djeluje na niz bolesti. Krijepi i jača cijeli organizam i djeluje povoljno na metabolizam. Najbolje ga je piti u kombinaciji s medom, po pola čaše tri puta na dan.

Koliko cikle nam je dnevno potrebno?

Kako bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma za dragocjenim vlaknima treba pojesti pet srednjih glavica cikle.Iako se ne jede često, i lišće cikle je jestivo. Nalikuje špinatu, pa se tako treba i pripremati. Korijen cikle sakuplja se u jesen i ostavlja u umjereno toplim prostorijama, kako ne bi promrzao. Ako se čuva na odgovarajući način, u svježini cikle možete uživati nekoliko mjeseci.

Kako konzumirati ciklu?

Ciklu možete konzumirati u kuhanom ili sirovom obliku. Tokom kuhanja cikla na žalost gubi neke vrijedne sastojke, zbog toga sirova cikla ima najveća terapeutska svojstva.Tokom zimskih mjeseci popularna je kisela cikla, koju možete pripremiti i na sirovojelski način. Sirovu ciklu također možete naribati i dodati u Vašu omiljenu salatu.Isprobajte ove ukusne i neobične recepte sa ciklom, da bi donijeli raznovrsnost zimskoj prehrani i poboljšali zdravlje!

Ljekovita svojstva cikle:

  • Cikla je tradicionalni lijek za leukemiju. Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain, koja ima antikancerogena svojstva. Terapija ciklom, koja podrazumijeva svakodnevno uzimanje soka od cikle ili sirove ribane cikle, ima pozitivan učinak na leukemiju i mnoge druge vrste raka.
  • Redovito konzumiranje cikle pomaže protiv bolesti, uzrokovanih oksidativnim stresom.
  • Vlakna, koja sadrži cikla, mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi i do 40%.
  • Poznato je da cikla normalizira krvni tlak.
  • Cikla pomaže u očuvanju elastičnosti arterija. Redovito konzumiranje cikle može spriječiti proširene vene.
  • Iako količina željeza, koju sadrži cikla, nije jako visoka, njegova kvaliteta je izvanredna. Željezo iz cikle je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi. Upravo zbog toga cikla je efikasna u liječenju mnogih bolesti, uzrokovanih toksinima.
  • Cikla se posebice preporučuje trudnicama zbog visokog sadržaja folne kiseline. Folna kiselina može spriječiti mnoge bolesti u novorođenčadi.
  • Sok od cikle stimulira rad jetre i žuči i sprečava zatvor.
  • Sok od cikle u kombinaciji sa sokom mrkve je odličan lijek za giht, bolesti bubrega i žučnog mjehura
  • Poznato je da cikla može pomoći i kod mnogih drugih bolesti: glavobolje, zubobolje, dizenterije, krstobolje, kožnih problema, menstrualnih bolova itd.
cvekla,cikla ljekovitost,cikla kao lijek
narodnilijek
alternativa
ordinacija.hr

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari