Tamna čokolada kao lijek - štiti srce i podiže raspoloženje

21:00

Tamna čokolada kao lijek


5 odličnih razloga zbog kojih se isplati jesti tamnu čokoladu(čokolada za kuhanje sa visokim udjelom kakaa)


1. Zdravlje srca - Tamna čokolada štiti zdravlje srca kao i kardiovaskularnog ssistema.Sva klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica tamne čokolade dnevno smanjuje krvni tlak(pritisak), poboljšava protok krvi (cirkulaciju), sprečava stvaranje ugrušaka i smanjuje razinu LDL (štetnog) holesterola.

2. Antidepresiv -Tamna Čokolada sadrži serotonin, koji djeluje protiv depresije kao i endorfin, koji daje osjećaj zadovoljstva. Čokolada je od davnina poznata kao afrodizijak, što ju čini dosta popularnim poklonom na dan zaljubljenih.

3. Riznica antioksidanata - Tamna čokolada kao i sam kakao bogati su antioksidantima - tj. prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u povrću, žitaricama ,voću i orašastom voću. Antioksidansi štite naš organizam od prijevremenog starenja i mnogih raznih bolesti uključujući i rak.

4. Regulacija šećera - Bez obzira na svoj malo slatkast okus, tamna čokolada ima niski glikemički indeks. To u suštini znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže razinu šećera u krvi, što je od izuzetnog značaja za dijabetičare. I ne samo to - flavonidi, koje sadrži čokolada, liječe dijabetes, jer poboljšavaju osjetljivost stanica na inzulin i glukozu.

5. Važni minerali - Poput drugih predstavnika biljnog svijeta, čokolada sadrži cijeli skup vitamina i minerala. Bogata je bakrom, magnezijem, kalijem,kalcijem i željezom.

Drevne Maje su je smatrale hranom bogova, danas je darujemo da bismo pokazali ljubav, a smatra se i odličan afrodizijakom.

Doktor Robero Korti, koji se nalazi na čelu istraživačkog tima univerzitetske bolnice u Cirihu kaže: “Poboljšano funkcionisanje krvnih sudova vjerovatno je rezultat visokog nivoa kakaa u čokoladi.” Dr. Korti ukazuje da tamna čokolada sadrži 74% kakaa, a bogata je i antioksidinima koji sprječavaju oštećenje srca. Ali, upozorava on, konzumiranje prekomjernih količina čokolade može da poveća druge zdravstvene rizike kao što su povišeni šećer i tjelesna težina.

Najzdravija je čokolada iz biološkog uzgoja, koja ne sadrži bijeli šećer(rafinisani šećer).

Izvori:
narodnilijek ,alternativa za vas

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari