Zova-Bazga ljekovitost i priprema soka

19:31


Ljekoviti dio biljke:

Svi dijelovi zove/bazge su ljekoviti, ali se najčešće koriste cvijetovi i bobice.

Vrijeme berbe (prikupljanja) zove/bazge

Cvijetovi se beru krajem maja/svibnja, samo po sunčanom i suhom vremenu te se posuše na suncu. Najčešće se koriste za poticanje znojenja i liječenje bolesti disajnog sistema.

U rujnu se sabiru dozrele bobice zove/bazge. Korisne su kod avitaminoze, neuralgija, zatvora, slabosti, stresa, probavnih tegoba.

Kora sa grana i stabla zove/bazge se bere od veljače do ožujka i od listopada do studenoga. Djeluje kao laksativ, protiv vodene bolesti i kao pomoć kod mršavljenja.

Ljekovito djelovanje Zove/Bazge:

Čaj od listova i mladica zove/bazge koristi se za pospješivanje izlučivanja mokraće, nakupljene tečnosti u tijelu, za liječenje šećerne bolesti kao i za čišćenje i poboljšanje krvi.

Čaj od cvijetova bazge koristi se u liječenju prehlade,kašlja, bronhitisa,ospica, gripe, početne upale pluća, jake kihavice, šarlaha,astme, teškog disanja, kod početne tuberkuloze i kod svih reumatičnih bolesti.

Kora od grana i stabla koristi se za pripremanje čaja kojim se odstranjuju poteškoće kod mokrenja, smetnje u radu bubrega i mjehura, liječi vodenu bolest, razne edeme te tvrdu stolicu.

Čaj od zove I

2 čajne kašikice suhih zovinih cvijetova prelijte s 1/4 litre kipuće vode i nakon 10 minuta procijedite. Taj čaj možete koristiti za dobro znojenje kod gripe i prehlade, ali i preventivno. Također se preporučuje kao sredstvo za čišćenje krvi.

Čaj od zove II

Jednu kašiku suhih zovinih bobica stavite u šolju(čašicu) hladne vode, nakon 12 sati podgrijte i popijte prije doručka, kao izvanredni lijek protiv slabe stolice.

Sok od Zove / Bazge

Potrebni sastojci:
  • 40 cvjetova bazge
  • 3+4= 7 l vode
  • 4 kg šećera
  • 1/2 kg limuna
  • 1 konzervans
  • 100 g limunove kiseline

Priprema Soka od Zove:

Potopite 40 cvijetova u 3 litra vode i ostavite na jedan dan (24 sata).Kada prđe 24 sata , prokuhati 4l vode sa 4 kg šećera i to ohladiti.Hladno spojite.Dodajte uz miješanje limun (po želji), konzervans i limunsku kiselinu, dobro promiješajte.Dobit ćete otprilike 9 do 10 litara soka.Ovaj sok možete praviti i bez konzervansa , nakon pripreme sok zaledite u plastičnim bocama do upotrebe.


Sok od svježih bobica koristi se u liječenju neuralgije trigerninusa (neurlagija ličnog živca), za jačanje, za blago reguliranje stolice, čišćenje krvi, umirenje trbušnih grčeva i crijevnih kolika, za apetit i poboljšanje cirkulacije krvi.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari