Krastavac - kao lijek

18:25

Ljekovita svojstva Krastavca


Uzgaja se pretežno u vrtovima i na plantažama. Sabire mu se plod, list i sjeme. Od ploda dobivamo sok i sjeme, a od sjemena ulje.
Diuretično djelovanje krastavca od velike je važnosti u pojedinim dijetoterapijama, jer uz malu energetsku vrijednost, a s bogatstvom mineralnih soli i ostalih ljekovitih sastojaka, djeluje povoljno na srce i bubrege, a u dijetama za mršavljenje predstavlja pravi lijek.

Kod zapaljenja kože, sujedica i raznih nečistoća mažu se sokom od krastavaca oboljela mjesta više puta na dan, a kad se sok osuši namažu se maslinovim uljem.

- Isti postupak koristi se kod ujeda insekata, svraba i kožnih osipa.
- Kod ozeblina stavlja se na ploške narezani i osušeni krastavac na bolno mjesto, ali se prethodno malo namoči u vodi.
- Istučene sjemenke krastavca kratko vrijeme močene u vodi, dobro su ljekovito sredstvo za liječenje upale mjehura te poremećaja rada probavnog sustava, kod kožnih osipa, ekcema, čireva te hemeroida.

Sok od lista krastavca je sredstvo koje tjera na povraćanje i pomaže kod probavnih teškoća kod djece. Korijen krastavca potiče izlučivanje mokraće.
Zapadna pučka medicina krastavac koristi za liječenje kožnih bolesti, dijabetesa, reume, protiv nametnika, za zaštitu od sunca, u kozmetici, za čišćenje kožnih nečistoća, za pojačano izlučivanje mokraće i tekućine iz tijela, bolesti urinarnog trakta i želuca.

Ljekovito djelovanje krastavaca:

  •   Čisti krv i kožu, od kiselih sastojka,
  •   Rastvara mokraćnu kiselinu, što je jako važno kod kamenaca u bubregu ili mjehuru ukoliko su kamenci nastali zbog mokraćne kiseline
  •  povoljno utječe na smanjenje sadržaja šećera u krvi,
  •  prirodni je kozmetički preparat za njegu lica i tijela, daleko najbolje sredstvo za otklanjanje brojnih nečistoća kože i ublažavanje oboljenja kože.

Svježi sok krastavca liječi:

  •   kožne bolesti na glavi, licu i rukama, lišajeve, sunčane pjege, sujedice i akne, te upalu kože , opekotine i dekubitus
  •   korničnu začepljenost i lijenost crijeva
  •   pomaže ženama u klimakteriju
  •   sok i oblozi od soka krastavca pomažu za jačanje vida i očiju.

Priprema krastavca za jelo

Kod pripreme krastavaca vrlo je važno poznavati sljedeća pravila:
  •  Krastavac se za jelo koristi samo ako je zreo.
  •  Zreli krastavac ima žućkasti dio kore.
  •  Potpuno zeleni krastavac, bez tragova žutobijele boje, nije za jelo jer stvara težinu i izaziva nadutost.
  •  Krastavac se nikad ne soli, jer tada postaje teško probavljiv.
  •  Salatu od krastavaca treba pojesti odmah.
  •  Kad se priprema s kiselim mlijekom uz dodatak ulja i bijelog luka, ne stavlja se jabučni ili bilo koji drugi ocat.
  •  Kod pripreme salate sok od krastavaca ne smije se bacati.
  •  Krastavac je najzdraviji kada se jede kao jabuka.
  •  Kiseli krastavac štetno djeluje na bubrege i srce.

Upozorenje:
Ako se za vrijeme obilnog uživanja zasoljene salate od krastavca pije bilo koje gazirano piće može doći do jakih grčeva u crijevima, pa i do uzetosti crijeva, što se može dogoditi i ako se pije voda iza salate od krastavca.

Možda Vam se sviđa i :

0 komentari